Ugađanje, popravci i procjena glasovira i pianina

Naslovnica Zanimljivosti Zanimljivi sadržaji Pianola ili zar baš svi moramo znati svirati ?

Pianola ili zar baš svi moramo znati svirati ?

Ispis

Mehanički klavir

PianolaMehanički klavir, ili pianola, bio je pravi izum za one koji nisu znali svirati klavir. To je glazbalo bilo kombinacija glazbene kutije i klavira. Njegove su se tipke same pomicale gore-dolje, a aktivirale su ih perforacije na pokretnoj papirnoj traci.

Kod prvih modela, koji su nastali 90-ih godina 19. stoljeća, mehanizam koji se nalazio s prednje strane klavira pritiskao je tipke drvenim mehaničkim prstima obloženih sa filcom dok je svirač pritiskao nožne pedale. Kod kasnijih modela taj je mehanizam bio ugrađen s unutrašnje strane klavira.

Usavršeni model mehaničkog klavira, koji je nazvan pianola, reproducirao je izvedbe slavnih pijanista, a trake na kojima su bile snimljene njihove izvedbe mogle su se kupiti kao što se u današnje vrijeme kupuju CD-i ili DVD-i.

Pianola  PianolaPianola

Amerikanci opet prvi

Već 1925. u Sjedinjenim Državama proizvodilo se više mehaničkih nego klasičnih klavira. Međutim zbog pojave radioaparata i gramofona mehanički je klavir do 1930-ih gotovo potpuno zaboravljen. Postojala je razgranata mreža servisa za prodaju rezervnih dijelova i mnoge obrtničke radionice za popravke. Također proizvodnja perforiranih traka poprimila je razmjere tvorničke proizvodnje.

Pianola Pianola Pianola

Tehničke karakteristike

Osnovna podjela pianola je na uređaje ugrađene u instrument (pianino ili glasovir) i na samostalne mehaničke cjeline koje su se mogle prilagođavati instrumentima sa različitom visinom klavijature. I jedna i druga vrsta uređaja imala je svoje prednosti i nedostatke.

Mehanizam ugrađen u pianino u svakom slučaju je bio praktičniji za držanje u stanovima jer je zauzimao manje prostora, a i svirač je imao mogučnost izbora, između samostalnog sviranja (kao na svakom klasičnom pianinu) i sviranja putem mehanizma mijenjajuči perforirane trake.

Pianola Pianola Pianola

Osnovni nedostatak te vrste pianole su kvarovi na mehanizmu koje prosječan klavirštimer nije bio u stanju otkloniti, te je čest slučaj bio da se cijeli mehanizam vadi iz pianina te od predivne pianole ostaje samo pianino.

Ugađanje pianina sa mehanizmom ugrađenim ispred batiča i mehanike sigurno je klavirštimerima zadavao glavobolje prilikom ugađanja.

Kod modela pianola tzv. zasebnih jedinica već gore navedena prednost je prilagodba klavirima i pianinima sa različitim visinama klavijatura, mogučnost postavljanja uz koncertne klavire te izvođenje kompozicija pred publikom. Pod prednošću možemo smatrati i jednostavnije servisiranje gdje je pristupačnost dijelovima puno jednostavnija.

Pianola Pianola Pianola

 

Više o mehaničkim glazbenim aparatima pročitajte na stranicama Muzeja grada Zagreba.

Jedan od najpoznatijih muzeja sa izloženim primjercima svih vrsta pianola nalazi se u Amsterdamu. U depoima muzeja nalaze se više tisuća perforiranih zapisa. Svakotjedni su koncerti za posjetitelje koji su najveća atrakcija muzeja.

Više o muzeju pianola pročitajte na stranicama Pianolamuseum.

Primjeri i demonstracije izvođenja kompozicija na pianoli:

Pianola museum

Pianola Demonstration

Pianola 4 Blue Skies

"Kickin' the clouds Away" on Weber Duo- Art Pianola

Prichard Collection/Themodist Expo Pianola

Pianola Amerika

 

Anketa

Koliko je star klavir ili pianino na kojem najčešće svirate?
 

Zanimljivosti

Vanjski dio glasovira (klavira) čini drveni sanduk (kučište) koji ima oblik polegnute harfe ili krila. Na njemu je poklopac koji se može otvoriti. Sanduk je postavljen na tri noge, a između prednje dvije nalaze se pedale.

Klavijatura je smještena u prednjem, najširem dijelu sanduka. Na dnu sanduka nalazi se drveni rezonator (rezonantna daska, rezonantno podnožje) sa poprečnim rebrima, koji je građen od posebno birane smrekovine.

Opširnije...